Kun je zelf een trouwambtenaar kiezen?

Als jullie gaan trouwen dan hebben jullie een hoop te regelen; locatie van de huwelijksvoltrekking en het feest, de fotograaf, het bruidsboeket en natuurlijk de jurk. Niet veel mensen denken onmiddellijk na over het regelen van een trouwambtenaar. De meesten denken namelijk dat de trouwambtenaar automatisch aangewezen wordt door de gemeente.

De trouwambtenaar is echter heel belangrijk op jullie huwelijk. Hij of zij is de spreker op de ceremonie en zal jullie in het echt aan elkaar verbinden. Je wilt dan natuurlijk wel een ambtenaar die makkelijk en boeiend spreekt, iemand die echt iets onvergetelijks weet te maken van de ceremonie. Kun je zelf een trouwambtenaar kiezen? In dit artikel kun je er meer over lezen.

Kun je zelf een trouwambtenaar kiezen?

Jazeker mag dat! Een huwelijk moet altijd voltrokken worden door een trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). Maakt het je niet uit wie jullie huwelijk voltrekt, dan zal de ceremonie geleid worden door een trouwambtenaar van de gemeente waar je trouwt. Dit is echter niet verplicht, jullie kunnen namelijk ook voor de volgende mogelijkheden kiezen: 

  • Een trouwambtenaar uit een andere gemeente. Als je een leuke trouwambtenaar kent in een bepaalde gemeente kent, dan mag je voor hem of haar kiezen;
  • Een zelfstandig trouwambtenaar;
  • Een naaste bekende van je zoals een vriend, vriendin of familielid. Hij of zij zal dan een BABS voor één dag worden. Dit kan in bepaalde gemeentes, niet alle gemeentes werken er aan mee.

Bij de meeste gemeentes kun je op maandagochtend gratis trouwen. In dat geval wordt een trouwambtenaar toegewezen aan het bruidspaar. Er kan dan niet gekozen worden voor een BABS voor één dag of een zelfstandig trouwambtenaar. Alleen als je in de betaalde trouwzaal van de gemeente trouwt of op een bepaalde locatie kun je zelf kiezen voor de trouwambtenaar.

Hoe kies je een trouwambtenaar?​

Het kiezen en regelen van een trouwambtenaar is iets waar je echt de tijd voor moet nemen. Ten eerste wil je iemand vinden die echt goed bij jullie past. Het is gewoon heel fijn als er een klik is tussen jullie. Hierdoor wordt de ceremonie veel losser, mooier en leuker. Bovendien weet de ambtenaar dan veel meer los te krijgen uit jullie. De trouwambtenaar wil namelijk zoveel mogelijk over jullie weten. Zo kan hij of zij een mooie en persoonlijke ceremonie aan elkaar spreken.

Als je kiest voor een trouwambtenaar van de gemeente, dan krijg je iemand toegewezen. Deze persoon heeft ervaring, maar zal gedurende de dag meerdere stellen in het echt aan elkaar verbinden. De connectie met jullie zal daardoor veel minder zijn. Op jullie dag is een zelfstandige trouwambtenaar er speciaal voor jullie!

Een goede zelfstandige trouwambtenaar kun je op verschillende manieren vinden. Misschien ben je op een bruiloft geweest van bekenden die een hele leuke trouwambtenaar hadden. Vraag dan gerust naar zijn of haar naam. Veel zelfstandige trouwambtenaren bieden bovendien hun diensten op hun eigen website aan. Zoek eens rustig rond en neem contact op met verschillende trouwambtenaren om te zien of er een klik is!

Kun je zelf een trouwambtenaar kiezen?
Kun je zelf een trouwambtenaar kiezen?

Over Douwe Hoekstra

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag: Hoe kun je zelf een trouwambtenaar kiezen? Gaan jullie binnenkort trouwen en wil je een andere trouwambtenaar dan van de gemeente? Mijn naam is Douwe Hoekstra, ik ben zelfstandig trouwambtenaar, ceremoniespreker en entertainer. Zo treed ik bijvoorbeeld ook op als DJ en presentator.

Ik kan jullie daarom voor een hoop zaken tijdens het huwelijk van dienst zijn. Niet alleen kan ik als trouwambtenaar fungeren, ik kan jullie bijstaan op het huwelijksfeest, als ceremoniespreker of DJ/presentator!

Zelfstandig trouwambtenaar inschakelen

Als je van mijn diensten gebruik wilt maken, dan ga ik natuurlijk eerst uitgebreid in gesprek met jullie. Ik wil jullie namelijk heel goed leren kennen. We doen dit tijdens een persoonlijke ontmoeting. Ik zal jullie een hoop vragen stellen, maar jullie kunnen natuurlijk ook al jullie wensen kenbaar maken. Het is ten slotte jullie dag, dus ik wil graag aan al jullie wensen voldoen.

 

Op deze manier kan ik de ceremonie zo persoonlijk mogelijk maken voor jullie en alle gasten.

Op zoek naar een trouwambtenaar of BABS in Drenthe? Bel mij gerust voor vragen of het maken van een afspraak. Ik ben bereikbaar per telefoon (0523 – 851 111) of e-mail (douwe@douwehoekstra.com). Ook kun je contact opnemen via het contactformulier.

Deel deze pagina