Wie mag er trouwambtenaar zijn?

Wie mag er trouwambtenaar zijn? Als je binnenkort gaat trouwen, dan zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Een trouwlocatie, een goede fotograaf, natuurlijk de jurk en het bruidsboeket en misschien een DJ voor het feest. Niet vaak denken mensen echter aan het regelen van de trouwambtenaar voor het huwelijk, daar heb je namelijk ook een keus in.

In dit artikel kun je lezen wie er trouwambtenaar mag zijn en hoe je dit kunt regelen.

Wie mag trouwambtenaar zijn?

Als jullie gaan trouwen, dan wordt het huwelijk voltrokken door een trouwambtenaar of BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand). In veel gevallen is dit een trouwambtenaar die in dienst is van de plaatselijke gemeente. Dat is echter geen verplichting, je mag namelijk ook voor de volgende andere mogelijkheden kiezen:

  • Een trouwambtenaar uit een andere stad of gemeente. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een trouwambtenaar die uit jullie woonplaats komt als jullie in een andere plaats of stad gaan trouwen;
  • Een zelfstandig trouwambtenaar;
  • Een vriend, vriendin of familielid van het bruidspaar.

Je kunt er dus zelfs voor kiezen om getrouwd te worden door je vader, schoonmoeder of beste vriend. Dat betekent dat je niet hoeft te kiezen voor een trouwambtenaar van de gemeente waar je eigenlijk helemaal niets mee hebt. Het kan natuurlijk voorkomen dat er geen klik is tussen jullie en de trouwambtenaren van de gemeente. Je zou dan kunnen kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar, deze is niet in dienst van een gemeente. Het kan natuurlijk ook dat je heel graag wilt dat een bekende van jullie het huwelijk voltrekt. Hij of zij zal dan BABS moeten worden voor één dag. In veel gevallen is dat mogelijk, maar niet altijd.

Veel gemeentes geven de mogelijkheid om gratis te trouwen op de maandagochtend. Als je hiervoor kiest dan krijg je een trouwambtenaar van de gemeente toegewezen. Je kunt dan dus niet kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar of voor een BABS voor één dag. Dat kan alleen als je trouwt op een bepaalde locatie of in een betaalde trouwzaal van de gemeente.

Trouwambtenaar voor 1 dag

Wil jij per sé door een vriend of familielid worden getrouwd? Dan kun je BABS worden voor één dag. Het is echter zo dat niet alle gemeentes eraan meewerken. Daarnaast zal het extra kosten met zich meebrengen, je moet bijvoorbeeld bij de rechtbank beëdigd moet worden en je moet betalen voor bepaalde documenten. Als je een gemeente hebt gevonden die eraan mee wil werken, dan zullen de volgende stappen genomen moeten worden: 

  • Dien een verzoekschrift BABS voor één dag in bij gemeente;
  • Stuur verklaring omtrent gedrag mee en identificatiebewijs;
  • Ga op gesprek bij de gemeente;
  • De gemeente benoemd de trouwambtenaar voor één dag;
  • Persoon wordt beëdigd;
  • Trouwambtenaar voor één dag volgt een stoomcursus.
Wie mag BABS of trouwambtenaar zijn?

Verschil tussen een ceremoniespreker en een BABS

Tegenwoordig bestaan er ook mensen die hun diensten aanbieden als ceremoniespreker. Een ceremoniespreker is iemand die een mooie speech kan houden bij een huwelijksfeest. De ceremoniespreker is dus niet automatisch de trouwambtenaar, niet alle ceremoniesprekers zijn namelijk beëdigd als trouwambtenaar.

Wil je geen trouwambtenaar van de gemeente en heb je niemand in je omgeving die een goede speech kan houden of wie trouwambtenaar wil zijn? Dan kun je het best op zoek gaan naar een zelfstandig trouwambtenaar die ook nog eens ceremoniespreker is. Hij of zij kan jullie dan de eed laten afleggen en kan op het feest ook nog eens een mooie speech geven.

Wie mag BABS of trouwambtenaar zijn?

Over Douwe Hoekstra

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag: Wie mag er trouwambtenaar zijn? Gaan jullie binnenkort trouwen en wil je een andere trouwambtenaar dan van de gemeente? Mijn naam is Douwe Hoekstra, ik ben zelfstandig trouwambtenaar, ceremoniespreker en entertainer. Zo treed ik bijvoorbeeld ook op als DJ en presentator.

Ik kan jullie daarom voor een hoop zaken tijdens het huwelijk van dienst zijn. Niet alleen kan ik als trouwambtenaar fungeren, ik kan jullie bijstaan op het huwelijksfeest, als ceremoniespreker of DJ/presentator!

Zelfstandig trouwambtenaar inschakelen

Als je van mijn diensten gebruik wilt maken, dan ga ik natuurlijk eerst uitgebreid in gesprek met jullie. Ik wil jullie namelijk heel goed leren kennen. We doen dit tijdens een persoonlijke ontmoeting. Ik zal jullie een hoop vragen stellen, maar jullie kunnen natuurlijk ook al jullie wensen kenbaar maken. Het is ten slotte jullie dag, dus ik wil graag aan al jullie wensen voldoen.

 

Op deze manier kan ik de ceremonie zo persoonlijk mogelijk maken voor jullie en alle gasten.

Op zoek naar een trouwambtenaar of BABS in Drenthe? Bel mij gerust voor vragen of het maken van een afspraak. Ik ben bereikbaar per telefoon (0523 – 851 111) of e-mail (douwe@douwehoekstra.com). Ook kun je contact opnemen via het contactformulier.

Deel deze pagina