Trouwambtenaar of babS

Sta je op het punt om in het huwelijksbootje te stappen? Dan wil je zeker weten dat alles tot in de puntjes geregeld is. Denk niet alleen aan de locatie, het eten en de muziek, maar ook aan het belangrijkste gedeelte van de dag: de ceremonie. Wie gaat jullie in de echt verbinden en op welke manier moet dat gebeuren? Wat je keuze ook is, er moet altijd een trouwambtenaar of BABS aanwezig zijn. Wat is dit precies en wat kan een trouwambtenaar of BABS allemaal voor je betekenen? Ik geef je alle antwoorden die je zoekt.

Wat is een BABS?

BABS is de afkorting voor Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. In tegenstelling tot een traditionele trouwambtenaar die in dienst is van de gemeente, is dit een zelfstandige trouwambtenaar. Je kunt de ambtenaar dus zelf inhuren en zit niet vast aan de ambtenaar die de gemeente heeft. De BABS wordt wel erkend door de gemeente. Dat betekent dat hij of zij wel de rechten heeft om een huwelijk te voltrekken.

Naast een zelfstandige BABS die je kunt inhuren, is er ook de mogelijkheid om vrienden of familie te laten benoemen tot eendags-BABS. Dit moet worden gedaan met goedkeuring van de gemeente. Daarnaast moet deze persoon ook beëdigd worden door de rechtbank. Dat klinkt ingewikkeld, maar in principe hoeft diegene er alleen maar wat papierwerk voor in te leveren. Hij of zij is dan gedurende één dag gerechtigd om jou en je partner in de echt te verbinden.

Waarom een trouwambtenaar of Babs?

Wanneer je gaat trouwen, moet er een trouwambtenaar aanwezig zijn om het huwelijk te voltrekken. Zonder trouwambtenaar is er dus eigenlijk geen bruiloft. Oorspronkelijk kreeg je standaard een trouwambtenaar van de gemeente aangewezen.

Dit is een ambtenaar die in dienst is van de gemeente en als taak heeft om huwelijken te voltrekken. Deze ambtenaar heeft veel ervaring met het leiden van huwelijksceremoniën, maar doet ook alles volgens het boekje. Er is vaak weinig ruimte voor personalisatie, doordat de trouwambtenaar een beperkte hoeveelheid tijd heeft om jou en je partner te leren kennen.

Veel mensen zijn juist op zoek naar een persoonlijke touch tijdens hun bruiloft. Het is namelijk een van de meest speciale dagen uit je leven. Daarom is de BABS geïntroduceerd. Zelfstandige trouwambtenaren kunnen zich in laten huren voor een op maat gemaakte huwelijksceremonie. Zij zijn goed in het creëren van een leuke sfeer en hebben meer tijd om jou en je partner te leren kennen. Het is daarnaast ook mogelijk om familieleden voor een dag als BABS in te schakelen. Je hebt dus veel meer keuzevrijheid, waardoor je jouw bruiloft écht persoonlijk maakt.

Trouwambtenaar of BABS inhuren of boeken
Babs of trouwambtenaar

Wat doet een trouwambtenaar of BABS?

De taken van een trouwambtenaar of BABS beginnen altijd bij een eerste gesprek. Tijdens dit gesprek leert de ambtenaar jullie kennen. Wat was jullie eerste ontmoeting?

Wat zorgde ervoor dat de vonken oversprongen? Wat zijn jullie persoonlijkheden? Aan de hand van deze informatie kan de trouwambtenaar een persoonlijk verhaal schrijven dat tijdens de ceremonie wordt voorgedragen.

Natuurlijk is er ook ruimte voor jullie wensen. Samen met de trouwambtenaar of BABS bespreek je hoe de ceremonie eruit komt te zien. Zo hebben veel zelfstandige trouwambtenaren een eigen stijl, van humoristisch tot muzikaal. Zie je een komische twist wel zitten of is er ruimte voor een muzikaal intermezzo? Ook bijdragen van familie of vrienden kunnen besproken worden. Misschien wil je een dierbare een speech laten voordragen of als ringdrager inschakelen.

Aan de hand van al deze informatie zorgt de trouwambtenaar voor een op maat gemaakte ceremonie die helemaal bij jullie past. Je weet dan zeker dat je de ceremonie leuk gaat vinden en dat je op een persoonlijke manier in het huwelijksbootje stapt. De trouwambtenaar zorgt natuurlijk ook voor het belangrijkste moment van de dag: het moment waarop jullie volmondig ‘ja’ zeggen.

Naar de tekentafel

Het vinden van een goede trouwambtenaar is een belangrijke stap richting de perfecte trouwdag. Daarom is het beter om op tijd te beginnen, zodat je iemand vindt die een goede klik met jullie heeft en oog heeft voor wat jullie willen.

Ben je op zoek naar een BABS die jouw ceremonie echt speciaal en persoonlijk maakt? Dan sta ik voor je klaar. Neem contact met mij op voor meer informatie en wie weet kom ik jouw bruiloft opfleuren met een unieke touch. Je mag mij ook bellen via 0523 – 851111

Deel deze pagina